Pin Olympische Spelen niet vast op 2028

Door John Volkers, voor de Volkskrant, 15 september 2011
Wees vasthoudend en geduldig, en laat zien dat je het aankan. Dan maakt Nederland zeker kans op de Olympische Spelen.

Hij geldt als de man die in de vorige eeuw het toen wankelende Internationaal Olympisch Comité (IOC) financieel uit het slop heeft gehaald. Michael R. Payne, een op-en-top Brit die tegenwoordig goedbetaalde adviezen levert aan de Formule 1-wereld en het olympisch organisatiecomité van Rio de Janeiro, bedacht de instrumenten voor de marketing en het uitbaten van de Olympische Spelen.

Vorige week kwam hij, op uitnodiging van de marketeers van Trefpunt, van zijn kennis en ervaring verhalen in het nieuwsgierige Nederland, het land dat het deltaplan Olympisch Vuur 2028 bij voortduring tegen het licht houdt. Eén les voor de Nederlanders: ‘Pin je niet vast op je eigen agenda. Je kunt als land wel zeggen: wij willen de Olympische Spelen van 2028. Maar dan kun je de bui zien hangen.

‘Er zijn zoveel legitieme factoren en redeneringen in het spel. Wat als de Spelen in 2024 in Europa zijn geweest? Blijven de Spelen dan in ’28 in Europa? Dan is onwaarschijnlijk. Zet niet al je geld op één jaar. Zeg er ook niet bij dat je alleen maar in dat ene jaar wilt. Zo werkt het niet, met alle externe krachten die rond de toekenning van de Spelen actief zijn.’

Naast geduld, vasthoudendheid en een meervoudige kandidaatstelling zal Nederland de komende jaren moeten tonen dat het zo’n megatoernooi aankan. ‘Maar als jullie de stadions hebben, de infrastructuur, de hotels en de luchthaven, dan ben je al een eind op weg. Ik neem aan dat Nederland nog altijd een woningtekort heeft. Dan moet het mogelijk zijn een atletendorp voor vijftienduizend sporters en officials te bouwen.

‘Een klein land heeft in mijn ogen nog steeds kans op een WK voetbal of de Olympische Spelen. Vergeet niet dat zojuist een van de kleinste landen ter wereld (Qatar, red.) het WK voetbal van 2022 toegewezen heeft gekregen.

‘Je hoeft ook niet elk stadion permanent te maken. Tijdelijke accommodaties zijn prima. Congrescentra kun je heel goed ombouwen tot sportarena’s. Als een nieuwe sport als inline skating op het programma zou komen, kan die prima uit de voeten op straat. Dan hoef je alleen maar tribunes neer te zetten.

‘Dus ik zeg: de Spelen kunnen absoluut naar jullie land toe komen. Als Nederland met een sterk bid komt.’

Dat het IOC en de wereldvoetbalbond FIFA een voorkeur lijken te hebben voor nieuwe gebiedsdelen zoals de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) mag volgens Payne geen beletsel zijn om in de coulissen te blijven. ‘Het IOC is als een groot bedrijf. Dat boort nieuwe markten aan. Maar ze weten ook dat zij hun thuismarkt moeten blijven bedienen.

‘Het is als met de modernisering van het olympisch programma. In de wintersport is dat goed gelukt. Maar in de zomersporten moet het IOC voorzichtig zijn. Traditie is van groot belang. Vergeet ook niet dat Aziaten en Zuid-Amerikanen weer heel anders naar bepaalde sporten kijken. Wij lopen niet warm voor Grieks-Romeins worstelen, maar in Centraal-Azië wel.’

De Olympische Spelen leken na de geboycotte Spelen van 1980 (Moskou) op weg naar de ondergang. De opwaardering van de tv-rechten naar miljardensommen redde de Spelen. Payne maakte er als IOC-marketingdirecteur een merk van. ‘Ik mocht dat woord niet gebruiken. Anders werd ik ontslagen.

‘Het IOC was in staat gebruik te maken van de stijging van de tv-rechten. Mediatycoon Rupert Murdoch wilde die kopen en op een klein station uitzenden, zodat 80 procent van de bevolking de Spelen niet kon zien. We hadden het geld nodig om te overleven, maar we deden het niet. We hebben ook geweigerd reclame toe te laten in de olympische stadions. Later bleek dat we ons bezit daarmee veel sterker hebben gemaakt. De Spelen zijn nu sterker dan ooit.’

< Terug